
 
 

TIPS ON THE RULES OF GOLF 

The above tip is based on the Rules of Golf as published by the R&A Rules Limited. The R&A is golf’s governing body 

ADVICE DURING TEAM COMPETITIONS 
 
 
RULE 8-1 ADVICE 

During a stipulated round, a player must not: 

a.  give advice to anyone in the competition playing on the course other than his partner, or 

b.  ask for advice from anyone other than his partner or either of their caddies. 

 

PENALTY FOR BREACH OF RULE: 

Match play – loss of hole; Stroke play – two strokes. 

 

DECISION 8-1/22 

Team Mates Playing as Fellow-Competitors Exchange Advice 

Q: The format for a competition between two teams is as follows: Individual stroke play, with 

the winner being the team with the lowest (medal) aggregate score. Play is in groups of four, with 

two players from each team in each group. In such an event, may two team members playing in the 

same group give each other advice? 

A: No. The team mates are fellow-competitors and not partners in this type of event, which is 

not the same as four-ball stroke play (Rule 31-1), and they would be penalised for each breach of Rule 

8-1. 

 

DEFINITIONS 

Competitor: A "competitor" is a player in a stroke play competition. A "fellow-competitor" is any 

person with whom the competitor plays. Neither is partner of the other. 

Partner:  A "partner" is a player associated with another player on the same side. 

Individual:  A competition in which each competitor plays as an individual. 

Four-Ball:  A competition in which two competitors play as partners, each playing his own ball. 

The lower (medal) score of the partners is the score for the hole. If one partner fails to complete 

the play of a hole, there is no penalty. 

 

NB: Furthermore, CONGU® directs that when players in partnership play, or can play, in the same 

group and the scores of two or more players are aggregated, the competition is not a Qualifying 

Competition and the scores returned should be disregarded for handicap purposes. [Decision 1(l)] 

 

and organiser of The Open Championship. The R&A is committed to working for golf and operates with the consent of 
136 organisations, from the amateur and professional game, and on behalf of over 30 million golfers in 123 countries. 
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